Når du skal vælge en varmtvandsbeholder, er det en god idé at vide cirka, hvor meget varmt vand husstanden bruger dagligt, hvilken type varmtvandsbeholder der passer bedst til dit hus, og hvilket korrosionsbeskyttelse der egner sig til vandkvaliteten i dit område.
Hvor stor en varmtvandsbeholder skal jeg have?
Det afhænger af, hvor meget varmt vand du har brug for. En god tommelfingerregel er, at en normal bruser på 40 grader i fem minutter kræver 40-50 liter varmt vand. Hvis du bor alene og kun har brug for varmt vand til håndvask i en sommerhytte, kan du klare dig med en femliters-beholder.
Er I en familie på fire i en stor villa, hvor bad og brusebade er en daglig rutine, kan I have brug for en varmtvandsbeholder på omkring 200-300 liter. En sommerhytte med en familie kan ofte klare sig fint med en varmtvandsbeholder på 55 liter, men det afhænger af vandforbruget. (Hvis fritidsboligen ofte har ekstra sommergæster eller lejes ud, kan en større beholder være nødvendig.)
Normalt vandflow:
• Standardbruser: ca. 8-10 liter/minut
• Badekar (standardstørrelse): ca. 140 liter
• Håndovask: ca. 15 liter
Hvilken vandkvalitet har du?
Og hvilken korrosionsbeskyttelse passer bedst?
Når du køber en varmtvandsbeholder, skal du vælge den korrosionsbeskyttelse, der passer til vandkvaliteten i dit område: kobber, rustfrit stål eller emalje. Disse materialer har forskellige egenskaber – det, der er godt for ét materiale, kan være skadeligt for et andet.
I de fleste kommunale vandforsyninger er kobber et godt valg, men der er undtagelser. Ved at vælge den rette korrosionsbeskyttelse sikrer du, at din varmtvandsbeholder holder så længe som muligt.
Din kommune kan ofte give oplysninger om vandkvaliteten. Hvis du har egen brønd, bør du få foretaget en vandanalyse.
Materialevalg til forskellige vandtyper:
- Kobber: Passer til de fleste kommunale vandtyper. Dog følsomt over for lave pH-værdier, som kan forårsage korrosion.
- Rustfrit stål: Tåler normale pH-værdier i drikkevand, men kan korrodere i vand med høj kloridkoncentration, især under kalkaflejringer.
- Emalje: God til vand med højt kalk- og kloridindhold. Meget blødt og saltfattigt vand kan dog forårsage korrosion.
Hvornår skal jeg vælge en gennemstrømningsvarmer?
En gennemstrømningsvarmer er et godt alternativ, hvis der er meget lidt plads, og hvis vandforbruget er lavt, men med lange tapninger (f.eks. i en bruser). Den kan bruges i en mindre sommerhytte eller en sauna med bruser.
Hvis en gennemstrømningsvarmer skal bruges til en bruser eller en vask, bør den være på mindst 11 kW, ellers vil vandflowet være utilstrækkeligt. Til en almindelig bolig anbefales altid en traditionel varmtvandsbeholder.
Vælg den rigtige anode til din varmtvandsbeholder
I emaljerede varmtvandsbeholdere findes en offeranode, også kaldet anode. Dens formål er at forhindre rustdannelse på indersiden af beholderen. Det er vigtigt at kontrollere og udskifte offeranoden regelmæssigt, typisk hver tredje år, for at sikre optimal funktion.
Når du vælger en offeranode, skal du tage højde for både vandkvaliteten og din varmtvandsbeholder.
Typer af anoder:
- Magnesiumanode: Den mest almindelige type, som fungerer godt i de fleste vandtyper og effektivt beskytter mod korrosion.
- Zinkanode: Velegnet til områder med hårdt vand. Zinkanoder modstår korrosion og kan reducere lugtproblemer i vandet.
- Aluminiumanode: Mindre udbredt, men effektiv i visse vandtyper. Ofte billigere, men kan være mindre effektiv end magnesium- og zinkanoder.